Pneumatiky

Nejoblíbenější typy pneumatik

Pneumatiky jsou tou jedinou částí automobilu, která vás při jízdě drží v kontaktu s vozovkou plochou o velikosti dlaně. Zvolit správnou velikost a dezén je tak nesmírně důležité. Pneumatiky ovlivňují velikost brzdné dráhy, umožňují plynulý rozjezd, pomohou zabránit případnému smyku.

Při výběru pneumatik je zcela rozhodující velikost. V případě, kdy zvolíte nevhodnou velikost pneumatik, bude mít váš vůz nevhodné jízdní vlastnosti. Parametrů, ke kterým byste měli přihlédnout je však mnohem více.

Porovnat ceny pneumatik

Nejlepší pneumatiky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Barum Polaris 5 195/65 R15 91T 94 % 1 314 Kč Zobrazit Pneuboss.cz
2. Dunlop SP Sport BluResponse R15 91H 93 % 1 360 Kč Zobrazit Rajpneu.cz
3. Sava Eskimo S3+ 195/65 R15 91T 92 % 1 257 Kč Zobrazit Mojepneu.cz
4. Goodyear UltraGrip 8 195/65 R15 91T 90 % 2 270 Kč Zobrazit Mall.cz
5. Continental WinterContact TS830 R15 91T 89 % 2 058 Kč Zobrazit Automedik.cz

Typy

Pneumatiky jsou rozděleny do 3 kategorií – prémiové, pneumatiky střední třídy a ekonomické pneumatiky.

Prémiové

Vysoce kvalitní pneumatiky, které jsou na trhu zastoupeny těmi nejvýznamnějšími výrobci. Nevýhodou je velká pořizovací cena, za jednu pneumatiku můžete zaplatit až o 2 000 Kč více než za běžnou pneumatiku střední třídy.

Pořízení takového typu se vám však následně vrátí v nižší spotřebě paliva, udávaná úspora je až 12% a to díky nižšímu valivému odporu. Spolehnut se můžete i na delší životnost. Tyto pneumatiky by měli upřednostnit zejména majitelé drahých automobilů, ale vhodné jsou i pro milovníky rychlé jízdy.

Střední třída

Nejoblíbenější kategorie, která splní nároky průměrných i mírně náročných uživatelů. Pneumatiky mají nejlepší poměr cena/výkon, a koupit je můžete prakticky na jakýkoliv vůz. Jsou určeny pro městský provoz i rychlejší jízdu mimo město.

Ekonomická třída

Jsou levné pneumatiky, při jejich výrobě se stále používají stará, ale osvědčené technologie. Hlavní důraz je zde kladen na funkčnost, pneumatiky budou stačit těm, kdo se nejčastěji pohybují po městě, nebo upřednostňují klidnou jízdu. Jsou určeny spíše pro vozy střední a nižší třídy.

Roční období

Pneumatiky se rozdělují dle počasí na zimní a letní.

  • Zimnítyto pneumatiky se značí písmeny M + S, MS nebo M&S tedy bláto a sníh. Dále na nich může být uvedeno slovo Winter nebo symbol sněhové vločky.
  • Letníletní pneumatiky naopak nemusí mít žádné značení, případně na nich může být pouze symbol slunce.
  • Celoroční – poslední možností jsou celoroční pneumatiky, které poznáte podle značení AS, All Seasons, AW – any wearher nebo R + W, neboli cesta + zima.

Rozměr

To, jakou velikost pneumatik budete potřebovat, zjistíte pouhým pohledem na stávající pneumatiky vašeho automobilu. Na pneumatikách musí být uvedena šířka, profil i průměr ráfku. Pokud je na pneumatice například uvedeno značení 205/55 R16 91V, mělo by být stejné značení uvedené i v technickém průkazu vozidla.

Technický průkaz

U většiny automobilů máte na výběr z většího množství rozměrů. Číselné značení najdete uvedeno v poznámce technického průkazu. Jestliže se údaj na pneumatice neshoduje s žádným z údajů uvedených v technickém průkazu, nebo v případě, kdy chcete velikost pneumatik změnit, je vhodné obrátit se na kvalifikované pracovníky. Ti vám poradí, jak v těchto případech dále pokračovat.

Šířka

Optimální šířka pneumatiky se vypočítává samostatně pro každý model. V potaz se bere výkon i hmotnost, případně také určité limity.

Široké pneumatiky

Jsou lépe ovladatelné ve vyšších rychlostech, mají lepší zrychlení a lépe drží na vozovce. Díky širokým pneumatikám zkrátíte brzdnou dráhu na suché i mokré cestě.

Široké pneumatiky však mají i nějaké nevýhody, mezi ně patří větší spotřeba, vyšší zátěž na systém zavěšení, vyšší hmotnost kola i vyšší cenu. Při jízdě na širokých pneumatikách se prodlužuje brzdná dráha na mokré silnici u letních pneumatik a je zde i vyšší riziko smyku při jízdě na vodě.

Profil

Profil nebo také výška boční stěny. Také optimální výška se vypočítává na každý model podle výkonu a hmotnosti.

  • Nízkoprofilové pneumatiky – jsou lépe ovladatelné ve vyšších rychlostech, lépe drží vůz na vozovce. Pneumatiky mají lepší akceleraci a kratší brzdnou dráhu.

Z nevýhod je možné jmenovat vyšší spotřebu, větší zátěž na systém zavěšení a menší pohodlí během jízdy.

Rychlostní a nosnostní index

Rychlostní index – je značen písmenem, A – Y

  • A – minimální hodnota 40 km/h
  • Y – maximální hodnota 300 km/h

V případě našeho uváděného příkladu 205/55 R16 91V, je to písmeno V. Toto písmeno symbolizuje maximální rychlost, na kterou jsou pneumatiky navrženy. V případě zimních pneumatik je vhodné značení dodržet, nebo zvolit nižší hodnotu rychlostního indexu. Letní pneumatiky však umožňují zvolit i vyšší rychlostní index, označený písmeny W a Y.

Nosnostní index

Jedná se o maximální přípustnou zátěž na kolo, která je označena číslem v rozmezí 60 – 129. V našem případě je to číslo 91. Tento index ukazuje nejvyšší povolené zatížení jedné pneumatiky. Použít je možné pneumatiky označené stejným nebo i vyšším indexem.

Vzorek

Velikost vzorku je nutné vybírat podle podmínek provozu.

  • Klidná jízda – hodit se budou pneumatiky s nesměrovým nebo symetrickým vzorem. Tyto pneumatiky patří k levnějším, jejich předností jsou vyvážené vlastnosti. Pneumatiky se směrovým vzorem jsou ideální do deštivého počasí, jsou odolné i vůči smyku při jízdě na mokré silnici.
  • Sportovní jízdu – milovníci adrenalinové jízdy budou muset sáhnout po pneumatikách s asymetrickým vzorem. Tyto pneumatiky vám zaručí potřebnou stabilitu během jízdy na suché i mokré silnici, díky čemuž se považují za nejvšestrannější.

Maximální tlak

Nahuštění pneumatiky reguluje výrobce a doporučené hodnoty byste měli dodržovat.

Slabě nahuštěná pneumatika

Jestliže je pneumatika málo nahuštěná, dochází k jejímu přehřívání, rychlejšímu opotřebování, zvýšení spotřeby, horší ovladatelnosti, či destrukci kostry pneumatiky.

Přehuštěná pneumatika

V případě přehuštění dochází k rychlejšímu opotřebování střední části kola, prodloužení brzdné dráhy, rychlejšímu opotřebení systému zavěšení. Dalšími riziky jsou destrukce kostry pneumatiky, riziko výbuchu kola i horší schopnost udržet vozidlo na silnici.

Vlastnosti

Některé pneumatiky mají i nadstandardní vlastnosti.

  • Zesílené – tyto pneumatiky zvládnou i vyšší zátěž, než je typické pro jejich rozměr.
  • Dojezdové – tyto pneumatiky vám umožní dojet až 80 km s defektem. Dojezdové pneumatiky bývají označeny i jako RunFlat.
  • Tuhost – měkčí pneumatiky mají lepší přilnavost, tužší jsou naopak odolnější vůči opotřebení.
  • Homologované – jsou pneumatiky, které jsou navrženy výrobci pro konkrétní modely automobilů.
  • Teplotní hodnota – je odolnost vůči teplu, které se vytváří během rychlé jízdy. Na pneumatice bývá označeno slovem Temperature a písmeny A, B a C. Písmeno A označuje nejlepší typ, písmeno C nejméně kvalitní pneumatiky.
  • Úspora paliva – podobné značení je typické pro elektrické spotřebiče. Úspora je označena písmeny A – G, přičemž platí, že A je značení pro nejúčinnější pneumatiky.
  • Úroveň hluku – hodnota značená piktogramem zvukových vln. Jestliže označení obsahuje jednu vlnu, je hluk, který pneumatika vydává o 3 dB nižší, než schválený limit. V případě dvou vln dosáhla pneumatika schváleného limitu, a jestliže se na pneumatice objeví 3 vlny, je úroveň hluku překročena.
  • Úroveň přilnavosti – přilnavost je označena písmeny A – F. Písmena A označuje nejkratší brzdnou dráhu na mokré vozovce, písmeno F nejdelší brzdnou dráhu na mokré vozovce.
  • Datum výroby – je vyznačeno 4 čísly. První 2 čísla značí týden, druhé dvě čísla pak rok výroby.

Značka

Známý výrobce je garancí kvality i delší životnosti. Přední výrobci podrobují pneumatiky různým testům a díky výzkumným střediskům mohou vyvíjet stále kvalitnější modely. Mezi přední výrobce patří Barum, Bridgestone, Dunlop, Michelin, Riken, Yokohama, Nokian, Fulda, Firestone, GoodYear a další.

Cena

Cena je parametr, který pochopitelně zajímá každého, v případě pneumatik by to však nemělo být to jediné, podle čeho budete pneumatiku vybírat. Nejlevnější pneumatiku můžete koupit za cca 1 000 Kč, za nejdražší zaplatíte necelých 10 000 Kč.

Porovnat ceny pneumatik

Otázky a odpovědi

Co se stane v případě, kdy se značení pneumatik neshoduje s údajem uvedeným v technickém průkazu?

Nevhodně zvolené pneumatiky mají nedostatečné jízdní vlastnosti, skutečnost, že se značení neshoduje, způsobí vám to potíže i na STK kontrole. Potíže budete mít i v případě, kdy byste se stali účastníkem dopravní nehody. V tomto případě nebude pojišťovna, v případě nehody na pneumatikách, proplácet škodu.

Jak koupit nejlepší pneumatiky?

Pneumatiky můžete pohodlně koupit i na internetových obchodech. Zde vám prodejci umožňují zvolit typ vozidla, šířku, profil i průměr, tedy údaje, které opíšete ze staré pneumatiky. Nakonec uvedete, zda vybíráte zimní nebo letní pneumatiky. Poté již můžete vybírat z vyfiltrovaných modelů.

Jak vybrat správný dezén?

Vybírat můžete mezi 3 typy dezénů, a to symetrickým, asymetrickým a směrovým. Symetrické pneumatiky jsou určeny zejména ne letní jízdu, symetrický dezén vám umožní pneumatiku umístit jakkoliv. Výhodou této pneumatiky je nižší spotřeba, nižší valivý odpor a delší životnost. Tyto dezény najdete u pneumatik střední a ekonomické třídy, protože nesplňují požadavky majitelů silných vozů.

Asymetrické patří k nejoblíbenějším, koupit je můžete ve střední i prémiové třídě. Na každé straně se nachází jiný vzorek, vnitřní část je uzpůsobena ke snadnému odvádění vody, vnější část se stará o bezpečnou jízdu v zatáčkách. V případě těchto pneumatik je nutné dodržet doporučenou montáž.

Směrové pneumatiky mají vzorek s podobou písmene V, což jim umožňuje velmi dobrý odvod vody. Pneumatiky dobře reagují na zrychlení i brždění, což ocení zejména majitelé sportovních vozů. Tyto pneumatiky jsou zastoupeny ve všech třídách.

Závěr

Před tím než nákup nových pneumatik uskutečníte, si pozorně přečtěte návod k vašemu vozu. Nové pneumatiky je možné vybírat i na základě doporučení výrobce, popřípadě zvolit pneumatiky se stejným rozměrem a specifikacemi, jaké mají i vaše staré pneumatiky.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.alza.cz, www.pneumatiky.cz, www.az-pneu.cz, www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (50 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

3 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Každý rok, od té doby, co mám vlastní auto, jsem řešil, jakou značku pneumatik vlastně používat a většinou jsem se zaměřoval na ty zvučnější jména a dražší produkty. Naposledy jsem ovšem objevil pneumatiky Aplus A867 155/80 R13 90/88Q a fakt naprostá bomba. Jsem z nich nadšený, protože za hodně slušnou cenu splňují veškerá očekávání na 150 %.

  2. Já už léta zůstávám věrný značce Barum a jsem spokojený. Naposledy jsem objednával Barum Polaris 5 195/65 R15 91T a super. Zatím mě nikdy žádný z modelů co jsem koupil, nezklamal.

  3. Kupoval jsem letní pneumatiky na letošní sezonu od značky Barum a fakt super. Vysoká kvalita, parádní vzorek a skvělá cena.

Přidat komentář

Recenzer
Logo